04-01-2012

2012 : Het jaar van de waarheid !

Het nieuwe jaar is begonnen. Voor de meeste mensen is 2012 niet een jaar waar naar is uitgekeken. Immers, de algemene financiële vooruitzichten zijn minder positief en hoewel niet het belangrijkste, bepaalt het beschikbare geld wel een groot deel van het persoonlijke gevoel van geluk. 2012 wordt naar onze mening ook het jaar van de waarheid. Wordt de Europese crisis bijvoorbeeld echt aangepakt of blijven we ‘doormodderen’? Wordt de aftrek van hypotheekrente beperkt of toch niet ? Via een rondje langs verschillende bedrijfsonderdelen van nemassdeboer gaan we in deze kwestie in op onze verwachtingen voor 2012 en suggesties om de eigen situatie te verbeteren.

Makelaardij
Het zal niemand zijn ontgaan dat de huizenprijzen zijn gedaald. Een verdere prijsdaling wordt voor 2012 verwacht. Toch worden er nog steeds huizen verkocht. Het zelf verkopen lijkt daarbij op zijn retour. De toegevoegde waarde van een makelaar is nog belangrijker geworden. Bijvoorbeeld voor nieuwe ideeën om het verkooptraject zo goed mogelijk in te zetten. Dat begint bijvoorbeeld steeds vaker door het ‘opfrissen’ van de woning. Vanuit de ervaringen met potentiële kopers kan de makelaar tips geven om de positieve punten van een woning te accentueren.
Ondernemend Nederland is voor 2012 nog redelijk optimistisch en dat betekent dat er nog steeds bedrijfsruimtes gevraagd zullen worden. Een goede voorbereiding van het verhuur- of verkooptraject is voor bedrijfspanden misschien nog wel belangrijker dan voor woningen.

Hypotheken
Ondanks de dalende huizenprijzen worden er veel minder huizen verkocht en dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de hypothekenmarkt. Daarbij speelt een belangrijke rol dat de politiek maar geen besluit neemt over het al dan niet beperken van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Nu het CDA als eerste regeringspartij een rapport heeft gepubliceerd over de toekomstmogelijkheden voor de hypotheekrenteaftrek, lijkt de aftrek van de volledige hypotheekrente zijn langste tijd te hebben gehad. Wij verwachten dan ook dat in 2012 daadwerkelijk maatregelen zullen worden aangekondigd, die ertoe leiden dat het belastingvoordeel van de hypotheek wordt verminderd.

Verzekeringen
Waar sinds de 90er jaren de premies van autoverzekeringen alleen maar daalden, lijkt die trend te zijn gekeerd. Mede onder invloed van richtlijnen van De Nederlandsche Bank hebben de grote verzekeraars vorig jaar voor het eerst de premies verhoogd en ook voor 2012 zijn al premieverhogingen aangekondigd. Op het gebied van levensverzekeringen is de trend precies omgekeerd. Al een paar jaar dalen de premies van overlijdensverzekeringen en het loont dan ook voor de meeste mensen om hun overlijdensverzekering over te sluiten. Zeker voor oudere polissen kunnen de premievoordelen aanzienlijk zijn. Ook voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen lijken de geesten rijp voor algemene premieverlagingen. In hoeverre dat tot een concurrentie-/premiestrijd zal leiden valt nog niet te zeggen, maar onder invloed van nieuwe lager geprijsde producten, zullen ook bestaande verzekeringen goedkoper moeten worden.

Sparen en beleggen

Er lijkt weer een echte spaaroorlog te zijn ontstaan, waardoor de spaarrentes zijn gestegen.. Aangezien over enkele jaren nieuwe kapitaalseisen voor de banken gaan gelden om de risico’s van een bankencrisis te verminderen, zijn ze nu massaal op zoek naar nieuw spaargeld. Dat heeft tot gevolg dat de hogere rentes van nieuwe aanbieders inmiddels door bestaande banken zijn gevolgd en daar profiteren we met zijn allen van. De verschillen zijn soms nog groot; vergelijken loont daarom nog steeds. Zeker wanneer u bij een van de grootbanken (Rabo,ING en ABN AMRO) uw spaargeld heeft ondergebracht, moet u de rentebijschrijving die u meestal in januari ontvangt eens goed tegen het licht houden.

Voor de ‘beleving’ van het beleggingsklimaat kijken we vaak alleen maar naar de ontwikkelingen van onze eigen Amsterdamse beursindex de AEX (in 2011 bijna 9% gedaald) of iets verder naar de Europese landen om ons heen. Alle belangrijke aandelenbeurzen in Europa zijn in 2011 gedaald. Dat is niet vreemd, want de Europese economie heeft in 2011 een forse opdoffer gekregen en voor 2012 wordt een verdere verslechtering verwacht. Voor beleggingskansen moeten we daarom verder kijken dan Nederland of Europa. Want er zijn genoeg landen die geen last hebben van de Europese crisis en waar beurzen stijgen. In Venezuela steeg de beurs bijvoorbeeld 85% in 2011. Dat is niet een land waar je als eerste aan denkt als je wil gaan beleggen, maar het is met name het internationale karakter van een beleggingsportefeuille dat het beleggingsrendement in de toekomst zal bepalen. Overigens zijn het niet alleen ‘exotische’ landen waar de beurzen stijgen. Ook de Amerikaanse Dow Jones kreeg er in 2011 bijna 10% bij en ook voor 2012 zijn de economische vooruitzichten daar veel beter dan in Europa. Een garantie mogen wij vanaf deze plaats niet geven, maar een goed ingerichte beleggingsportefeuille zou over 2012 wel eens een veel beter rendement kunnen opleveren dan de gemiddelde spaarrekening.

Pensioenen en Financiële Planning
Alle onzekerheden leiden tot een steeds groter besef bij mensen dat ze eigenlijk niet precies weten waar ze financieel staan. Nu de eerste pensioenfondsen aanzienlijke pensioenverlagingen hebben aangekondigd, vragen steeds meer mensen zich ook af of ze het ‘straks’ allemaal nog wel kunnen betalen. Door een financieel plan te laten opstellen kan het benodigde inzicht worden gegeven en kan ongerustheid worden weggenomen. Indien nodig, kan er daarna een adviestraject worden ingezet om uw financiële toekomst te verbeteren. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap of het beste advies voor 2012.

Wij wensen u een vreugdevol en financieel mooi jaar toe.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen