02-07-2014

Actualiteiten

Er is de afgelopen weken weer zoveel nieuws over geldzaken dat het nauwelijks is bij te benen. Daarom vandaag kort aandacht voor enkele actuele onderwerpen waar vele lezers mee te maken hebben of krijgen.  In volgende kwesties gaan we hier dan dieper op in.

‘Werkgevers willen belastingafdracht bij hun personeel neerleggen’ Deze kop stond zaterdag 28 juni boven het hoofdartikel van het Financiële Dagblad (FD). Wat willen ze nu weer, denk je dan als financieel adviseur ? Volgens het artikel wil de nieuwe voorman van de werkgeversorganisaties af van het systeem, waarbij werkgevers de belastingen en premies inhouden op het loon van de werknemers.  De werknemers moeten zelf alle premies en andere heffingen  gaan betalen, zodat ze meer inzicht krijgen in alle lasten die de Nederlandse Welvaartstaat met zich       meebrengt. Dat is een mooi streven, maar gaat het ook gebeuren ?

Inzicht voor de consument
Het direct in rekening brengen van allerlei lasten bij de burger, om hem meer inzicht te geven in allerlei kosten past bij ‘transparantie’ die iedereen wil. Zo moeten wij voor een hypotheek of ander ‘complex’ product nu rechtstreeks een factuur sturen aan onze klanten en mogen wij geen provisie meer ontvangen van de aanbieder van het product. Hoewel niemand erop tegen kan zijn dat de consument precies weet waarvoor hij betaalt, zal het voorstel van de werkgeversvoorman waarschijnlijk met de nodige scepsis worden ontvangen. Politiek Den Haag moet dan immers echt met de billen bloot en duidelijker uit gaan leggen waarom onze lastendruk zo hoog is.

Meer duidelijkheid voor de kiezers over politieke agenda’s
Als kiezers in de gaten krijgen wat ze allemaal betalen aan en voor wie dan zouden politieke partijen als de PVV  en de SP het wel eens veel moeilijker kunnen krijgen, zo is de gedachte bij het FD.  Tegenstand valt dus te verwachten. Toch zou het best werkelijkheid kunnen worden dat maandelijks het bruto loon wordt overgemaakt en dat je daarna zelf allerlei heffingen gaat betalen. Immers, ook consumentenorganisaties hameren op meer inzicht in de kosten voor de consument. Het zou toch vreemd zijn als ze dat niet zouden willen wanneer het gaat om onze grootste uitgaven.

Basis studiebeurs wordt lening

Ook in onze rubriek willen we kort stilstaan bij dit veel besproken onderwerp van de afgelopen weken. Wat gaat er ook alweer veranderen? Op dit moment ontvangen de meeste studenten een basisbeurs van de overheid. Deze basisbeurs is renteloos en hoeft ook niet te worden terug betaald. Uitwonende studenten krijgen daarop nu vaak een ‘gratis’ toeslag, om een deel van de woonlasten te kunnen opvangen. Vanaf het studiejaar 2015 wordt de basisbeurs vervangen door een lening die uiteindelijk moet worden terug betaald aan de overheid. Aangezien de meeste ouders een deel of de gehele studie voor de kinderen financieren, zal dit leiden tot forse meerkosten voor een student en/of de ouders.

Studiekosten en inflatie
Volgens het Nationaal Bureau voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kost een 4-jarige studie voor een thuiswonende student nu 29.000 euro en voor een uitwonende student 52.500 euro. Stel dat de studiekosten jaarlijks met 2% stijgen dan bedragen de studiekosten voor een kind dat net is geboren en over 18 jaar gaat studeren ongeveer 42.000 euro voor een thuiswonende student en 75.000 euro voor een uitwonende student. Tel daarbij op dat het Kabinet ervan uitgaat dat deze kinderen later als starter op de woningmarkt tussen de 5% (huidige regelgeving) en 15% (wens vanuit ‘Europa’) aan eigen geld moeten meenemen om een woning te kopen en het wordt duidelijk dat jonge ouders er goed aan doen tijdig te gaan sparen voor hun kroost. Daarnaast moet natuurlijk ook worden gespaard voor onderhoud van de woning, nieuwe meubels en andere periodiek terugkerende grote uitgaven….. 

Sparen of misschien toch (ook) maar beleggen?
De rente op de spaarrekening zal je niet echt helpen om een studiepotje op te bouwen. Die is nu zelfs te laag om de inflatie en de 1,2% vermogensrendementsheffing goed te maken. Om voldoende groei te genereren moet je daarom misschien toch (ook) aan beleggen gaan denken. Daarvoor geldt: hoe langer je de tijd neemt en de zgn. beleggingshorizon is, des te meer kans je maakt om je einddoel te halen.

Inzicht, overzicht en financiële rust
Voor jonge ouders is de komst van een kind een prachtige nieuwe uitdaging. De maatregelen van de overheid zijn een onderdeel van deze uitdaging. Als zij hun kinderen willen helpen om hun (en de eigen) toekomstplannen te kunnen verwezenlijken, dan moeten ze tijdig actie(s) ondernemen. Een goed financieel plan, opgesteld door een ervaren en onafhankelijk financieel adviseur, kan daarbij helpen. Een goed financieel plan geeft inzicht en overzicht en daardoor de nodige rust om te kunnen genieten van de opgroeiende kinderen en andere leuke dingen in het leven.

Tot over twee weken !

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen