23-06-2010

Beleggen in een nieuwe economische wereld, deel 6

Indextrackers: nuttig, maar niet zaligmakend
Toe we deze serie over beleggen in een nieuwe economische wereld begonnen spraken we al over een steeds maar dalende spaarrente. Inmiddels is de spaarrente zover gedaald dat de reële rente (de netto opbrengst na verrekening van inflatie en belasting) negatief is. Iedereen die zijn vermogen in stand wil houden, laat staan echt rendement wil maken, zal daarom moeten gaan beleggen. Via een aantal artikelen proberen wij aan te geven hoe je als consument met deze gewijzigde situatie om kan gaan. Inmiddels zijn we bij deel 6 aangekomen. Alle voorgaande delen zijn terug te vinden op onze site www.nemassdeboer.nl.

Zoals we hebben aangekondigd staan we dit keer stil bij trackers. Volgens de vele aanbieders die de markt hiermee inmiddels ‘overstelpen’ zijn trackers hét beleggingsalternatief. Het zou de ideale investering zijn. Maar is dat ook zo?

Wat is een tracker eigenlijk? Een tracker of Exchange Traded Fund (ETF), zoals de Amerikanen het product noemen, is een beleggingsfonds zonder actieve beheerder. Er zijn dus geen dure analisten nodig die bedrijven bezoeken en de cijfers van die bedrijven onderzoeken om te bepalen of er wel of niet in belegd kan worden. Het management behoeft slechts de index te volgen waar de tracker aan is gekoppeld. Een index is een denkbeeldig mandje aandelen, obligaties, vastgoed, of grondstoffen dat het betreffende deel van de markt weerspiegelt volgens vaste regels. De samenstelling en weging van het mandje verschilt per index. In Nederland is de meest bekende index de AEX. Hierin zitten de 25 meest toonaangevende bedrijven die aan de Nederlandse beurs zijn genoteerd. Het uitsluitend beleggen in trackers noemt men ook wel indexbeleggen.

Wat zijn de voordelen van beleggen in trackers?
- Ze zijn gemakkelijk
Met slechts één transactie bouw je een goed en ruim gespreide portefeuille op. Doordat je in een index belegt hoef je niet in afzonderlijke ondernemingen, obligaties of bijvoorbeeld vastgoedfondsente investeren. Trackers combineren de eenvoud van een aandeel/obligatie met de risicospreiding van een beleggingsfonds. 
- Ze zijn transparant
De koers van een tracker komt grofweg overeen met een vast percentage van de index waarop deze is gebaseerd. Beleggers kunnen de koersontwikkeling van hun trackers eenvoudig en op elk gewenst tijdstip volgen omdat de stand van de onderliggende index doorlopend wordt gepubliceerd.
- Ze zijn voordelig
Hoewel men in een hele index investeert, betaalt men maar éénmaal provisie, alsof
het om een enkel aandeel of een enkele obligatie gaat. De beheerskosten van trackers zijn laag en ook de in- en uitstapkosten zijn relatief goedkoop. Trackers kunnen net als aandelen dividend uitkeren. Er worden echter ook trackers aangeboden die dit niet doen. Het is dus belangrijk te weten welke trackers men moet kopen. Alvorens men tracker koopt moet ook worden nagegaan wie ze aanbiedt. Partijen als Brand New Day bieden goedkope trackers aan, maar vragen daarnaast zelf een behoorlijke beheerfee, waardoor er per saldo goedkopere alternatieven te vinden zijn.
-Ze zijn liquide
Omdat trackers worden samengesteld uit indexen is er altijd een koers op te maken. Beleggers kunnen er dus zeker van zijn dat ze op elk moment van de handelsdag trackers kunnen handelen, tegen een marktconforme prijs.

Wat zijn de nadelen van Trackers?
Bij het kopen van een tracker moet je er rekening mee houden dan deze een index volgt, zowel bij koersstijgingen, maar ook bij algemene koersdalingen. Er moet dus worden bepaald of een tracker koopwaardig is of niet. Want als beurs daalt gaat de tracker net zo hard mee. Daarom is de reclame van Brand New Day ook te rooskleurig. Immers, als je in het jaar 2000 een tracker had gekocht op de AEX was je evengoed de helft van je vermogen kwijtgeraakt, ondanks de relatief lage kosten. Inmiddels worden er duizenden verschillende trackers verhandeld, met een grote diversiteit in samenstelling. Het is daardoor eigenlijk weer ingewikkeld geworden om de goede keuzes te maken.

Kan ik dan beter een beleggingsfondskopen dat de index volgt?
Het antwoord is nee. Dergelijke fondsen, zoals bijvoorbeeld het ING Dutch Fund, zijn eigenlijk achterhaald. Dergelijke fondsen doet precies hetzelfde als de index die ze volgen, maar tegen veel hogere kosten dan een tracker. Wat veel mensen niet weten is dat een dergelijk beleggingsfonds ook in slechte tijden volledig belegd moet zijn. Ook al gaat het dus slecht op de beurs dan zal de fondsmanager nooit 100% gaan verkopen, simpelweg omdat hij dat volgens de statuten niet mag. Door de hogere kosten van zo een beleggingsfonds is de performance vrijwel altijd slechter dan die van een tracker. Tegenwoordig moet je dit soort beleggingsfondsen dus niet meer hebben. Als je een index wil volgen moet je trackers kopen.

Hoe moet ik dan beleggen?
Trackers worden momenteel sterk gepromoot, maar eigenlijk alleen omdat ze zo goedkoop zijn. Lage kosten alleen mag nooit een reden zijn voor een belegging. Je moet je bij beleggen ook altijd afvragen; ‘gaat het om de kosten of gaat het om het uiteindelijke rendement’?. Trackers in je portefeuille moeten net zo worden gemanaged als de moderne mixfondsen waar we in deel 5 over schreven. Kan je of wil je dat niet zelf dan moet je dat uitbesteden aan een onafhankelijke vermogensadviseur.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen