01-07-2015

Eindelijk: vakantie!

Is de (doorlopende) reis- en annuleringsverzekering nog wel up to date

De vakantieperiode breekt binnenkort weer aan en daarom gaan we in deze Kwestie van Geld in op de (doorlopende) reisverzekering. Voordat je op vakantie gaat, is het verstandig om na te gaan of je reisverzekering nog actueel is. Hieronder lichten wij enkele aandachtspunten kort toe.

Annuleringsdekking
Ga je dit jaar op vakantie en boek je de reis vlak voor vertrek? Ook dan kan het verstandig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. De annuleringsverzekering vergoedt namelijk niet alleen wanneer de reis op voorhand niet door kan gaan, maar biedt ook dekking als je tijdens de vakantie onverwachts terug naar huis moet. Stel je voor, je hebt een vakantie geboekt van drie weken en na vier dagen moet je plotseling terug naar Nederland. Zonder annuleringsverzekering krijg je de resterende dagen niet vergoed, maar in geval van een gedekt voorval, krijg je de resterende dagen wél vergoed als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Met een zogenoemde dubbel-zeker-dekking krijg je zelfs de hele vakantiesom vergoed, zodat je de vakantie later nog eens in zijn geheel over kunt doen.

Over het algemeen kent de annuleringsdekking een maximum verzekerd bedrag van € 1.500,- per persoon per reis. Ga je een duurdere reis maken? Er zijn altijd mogelijkheden om het verzekerde bedrag van de annuleringsdekking te verhogen.

Samengestelde reis
Heb je zelf of via het reisbureau een reis samengesteld, bijvoorbeeld door een los vliegticket te koppelen aan een geboekt verblijf? Wees je dan bewust van de risico’s die hieraan kleven. Als een onderdeel van een samengestelde reis onvoorzien uitvalt, is er geen reisorganisator om op terug te vallen. Daarnaast is dit niet standaard verzekerd op de annuleringsverzekering. Wel is het mogelijk om dit risico voor een klein bedrag per jaar mee te verzekeren, via de rubriek Samengestelde Reis.

Europa- of werelddekking
Het dekkingsgebied van je reisverzekering is terug te vinden op het polisblad. Staat er Europa? Dan is de geldigheid van de reisverzekering in principe beperkt tot de Europese landen. Ga je naar Egypte of nog verder buiten Europa op vakantie? Laat het dekkingsgebied van je reisverzekering dan controleren en zo nodig aanpassen naar ‘werelddekking’. Ook dit kost niet veel meer dan een paar euro per jaar. 

(Winter)sport, gevaarlijke sporten
Bij deze rubriek wordt vaak een denkfout gemaakt. Omdat er wordt gesproken over een wintersportdekking, wordt er veelal gedacht dat deze rubriek in de zomer niet van toepassing is. Niets is echter minder waar. Vandaar dat ‘winter’ hierboven ook tussen haakjes is gezet. Niet alleen wintersporten, maar ook zomersporten kunnen extra risico met zich meebrengen. Vaak weet men van te voren niet wat er allemaal te doen is op of rond de camping of vakantieplaats. Ga je in het buitenland bungeejumpen, deltavliegen of meedoen aan canyoning of raften? Dan is er niet altijd ‘standaard’ dekking op de reisverzekering, omdat deze en veel andere activiteiten op een lijst met bijzondere sporten staan.

Wil je onbezorgd één of meer van die activiteiten kunnen doen op vakantie? Vraag dan de lijst met bijzondere sporten op die bij jouw reisverzekering van toepassing is, voordat je met vakantie gaat, zodat je zeker weet of je verzekerd bent tijdens je verblijf in het buitenland.

Zorg er daarnaast voor dat de rubrieken Medische Kosten en Ongevallen Bijzondere Sporten voor vertrek in je verzekering zijn opgenomen. De standaard ongevallendekking op de doorlopende reisverzekering is in dit geval namelijk niet voldoende.

Is er door een ongeval medische zorg nodig die niet (geheel) wordt vergoed door je zorgverzekeraar? Dan is er dekking vanuit de rubriek Medische Kosten. Maar ook hiervoor geldt, dat als dit het gevolg is van een bijzondere sport, die rubriek wel meeverzekerd dient te zijn. Ook is de rubriek Medische Kosten belangrijker geworden door beperktere dekkingen bij de zorgverzekeraars. Ook in het geval je een hoger eigen risico op je zorgverzekering heeft afgesloten, is het slim om Medische Kosten mee te verzekeren in je reisverzekering. 

Wat te doen bij ziekte of ongeval tijdens je vakantie?
Bel altijd eerst het alarmnummer van je reisverzekeraar. Ook bij ziekte, ziekenhuisopname, overlijden of overlijden van familieleden, waardoor je onverhoopt moet terugkeren. De alarmcentrale heeft de kennis en de mogelijkheden om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Tip! Sla het alarmnummer van je reisverzekeraar direct na het lezen van deze kwestie op in je mobiele telefoon.

Om eventuele twijfels weg te nemen en de (doorlopende) reisverzekering even door te spreken, is het altijd verstandig om voor vertrek nog contact op te nemen met je verzekeraar of tussenpersoon. Op deze manier kun je nog voor de vakantie controleren, of je op de juiste manier verzekerd bent.

Ga je binnenkort met vakantie? Dan wensen wij je een prettige vakantie zonder zorgen toe!

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen