17-01-2018

Je financiële planning in 2018

Ons huidige belastingstelsel kraakt in zijn voegen. Vrijwel alle economen willen een compleet nieuw en veel simpeler belastingstelsel. Het nieuwe Kabinet van Mark Rutte blijkt die daadkracht niet te hebben. De belastingdienst kraakt echter in zijn voegen en het lijkt slechts een kwestie van tijd dat de computers bij de belastingdienst volledig in staking gaan. Dit zal men willen voorkomen. We mogen er daarom vanuit gaan dat het stelsel binnen niet al te lange termijn volledig op zijn kop gaat. Dat maakt een lange termijnplanning van de financiën moeilijker. Voor de wat kortere termijn zijn echter nog steeds voordeeltjes te behalen. Daarom in deze kwestie een aantal tips om te gebruiken voor je persoonlijke financiële planning van 2018.

1.   Ga aan de slag met je hypotheek
Volgens de Consumentenbond verlengt ruim 60% van alle mensen de hypotheekrente bij de huidige aanbieder, zonder goede vergelijking. Daardoor wordt vaak geen optimaal gebruik gemaakt van de huidige historisch lage rente. Het loont vaak om samen met een adviseur kritisch naar de hypotheekrente te kijken, ook al is er op korte termijn geen renteaanpasing in het verschiet. Door waardestijging van de woning en verrichte aflossingen is vaak een lagere rente te verkrijgen en de verschillen tussen de diverse aanbieders zijn nog steeds aanzienlijk.

2.   Check toeslagen
Binnen het huidige belastingstelsel zijn er vele toeslagen waarvan je kan profiteren. Veel mensen maken hiervan niet optimaal gebruik en laten dus geld liggen. Sommige mensen ontvangen te veel en worden later door de belastingdienst verrast en moeten een bedrag terugbetalen. Check daarom of de belastingdienst met de juiste gegevens heeft gewerkt voor de ontvangen voorschot beschikkingen. Deze zijn recent verzonden naar je elektronische brievenbus op MijnOverheid.nl. Als je geen beschikking hebt ontvangen, kijk dan op www.toeslagen.nl om te zien of je wellicht in aanmerking komt voor een toeslag.
 
3.   Let op je spaarrente
Ook al is de rente bij sommige (groot)banken al gedaald tot 0%, het vergelijken van spaarrente loont nog steeds. Controleer je spaarrente tenminste één keer per jaar, maar beter nog ieder kwartaal. Bij wat grotere spaarbedragen kan het zo maar € 100 per jaar opleveren.
 
4.   Kijk naar alternatieven voor sparen
Door inflatie en de belasting over het vermogen teren we tegenwoordig in op ons vermogen als we alleen sparen. Er zijn verschillende mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen, zoals het opzetten van een familiebank, waarmee je een (klein) kind kan helpen bij het kopen van een eigen woning. Ook kan je gaan beleggen. Beleggen is niet het kopen van cryptomunten als de Bitcoin. Dat is nog steeds een beetje gokken, vergelijkbaar met het casino. Ook leuk, maar heel risicovol en daarom niet slim als er niet zo veel vermogen is.
 
5.   Beleg passief
Als je overweegt te gaan beleggen, richt je dan op indexbeleggen. Steeds weer tonen studies aan dat beheerders van zgn. actieve fondsen niet in staat blijken om betere rendementen te maken, dan fondsen die een index volgen. Door lagere kosten, transparantie en een goede spreiding, bieden indexfondsen op de langere termijn goede rendementen. Zoek hiervoor wel een ervaren adviseur die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes.
 
Naast de hierboven genoemde tips die je voor de korte en middellange termijn voordeel kunnen opleveren, geef ik je vanuit eigen ervaring graag nog een tweetal tips die je op langere termijn veel voordeel en/of financiële rust kunnen geven. 
 
6.   Laat je testament nakijken
Is je testament nog actueel en, misschien nog wel belangrijker, voordelig voor jouw nabestaanden? Het is verstandig om tenminste één keer in de vijf jaar na te laten gaan of je testament nog up to date is. Het kan je partner of nabestaanden een hoop                                erfbelasting besparen.
 
7.   Regel tijdig een levenstestament en/of notariële volmacht
Is je vader of moeder binnenkort niet meer in staat om zelf praktische (financiële) zaken te regelen? Dan kan een notariële volmacht uitkomst bieden. Vaak wordt een volmacht opgesteld, als uitvloeisel van een levenstestament. Daarin kunnen ook wensen worden opgenomen ten aanzien van medische behandelingen. Het is essentieel dat de volmachtgever op het moment van tekenen in staat is om zijn of haar wil te bepalen.
 
Nico Karhof, adviseur voor hypotheken, beleggen en financiële planning.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen