04-11-2015

Passende zorgverzekering scheelt honderden euro's

Ieder jaar krijgen we de kans om de juiste zorgverzekering te kiezen. Een hele klus, maar zeker niet onbelangrijk. Krijg je de zorg die je nodig hebt wel vergoed? Moet er worden bijbetaald? Kun je terecht bij de zorgverlener van je keuze? De juiste polis kan honderden euro’s per jaar schelen!

Zorgverzekeringen zijn complex
Veel mensen vinden de zorgverzekering te complex en besteden er geen aandacht aan. Er zijn ook zoveel verschillende polissen en zoveel verschillende dekkingen. Vaak weten mensen niet wat voor soort basisverzekering ze hebben: een naturaverzekering, een restitutieverzekering of een combinatieverzekering. En wat is nu eigenlijk het verschil? Daarnaast kun je ook nog een aanvullende verzekering afsluiten. Maar welke zorg heb je nu eigenlijk nodig? En wat wordt er vergoed? Mensen realiseren zich vaak niet wat ze nodig hebben. Een voorbeeld: iemand die diabetes heeft, staat niet altijd stil bij bijkomende voetklachten. Toch zullen hier veel behandelingen voor nodig zijn bij de pedicure. Het niet vergoeden van deze kosten kan dan snel in de papieren lopen.

Tips voor de zorgverzekering
Twijfel je over je huidige zorgverzekering? Hieronder geven wij een aantal tips die je kunnen helpen om goed voorbereid te zijn bij je keuze.

1. Maak een lijstje van de zorg die je in elk geval nodig denkt te hebben
Je kunt je zorgverzekering elk jaar vóór 1 januari opzeggen. Het is daarbij aan te raden om eerst een lijstje te maken van alle zorg die je nodig denkt te hebben. Bedenk bijvoorbeeld of je kind misschien een beugel nodig heeft of dat je met een aanhoudende sportblessure naar de fysiotherapeut wilt. Zo kun je ook nagaan of je een aanvullende verzekering nodig hebt en welke aanvullende verzekering het beste bij je past. Daarnaast kun je overwegen om naast het verplichte eigen risico ( € 385,- in 2016) een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Dit levert een korting op de premie op. Let op: bedenk vooraf of je dit eigen risico ook echt kunt betalen, als je toch meer zorgkosten moet maken.

2. Controleer welk soort polis je hebt
Heb je een naturapolis (Select Zorg Plan)? Dan mag je alleen naar zorgverleners die een contract hebben met jouw verzekeraar. Kijk op de website van je zorgverzekeraar om te zien met welke ziekenhuizen, dokters en andere zorgaanbieders je verzekeraar een contract heeft. Alleen deze gecontracteerde zorg krijg je volledig vergoed. Zijn dit de zorgverleners waar je heen wilt als je ziek wordt? Als dat niet zo is, ben je misschien beter af met een restitutiepolis, waarbij er meer vrije keuze is ten aanzien van de zorgverleners. Of een andere verzekeraar, die wel afspraken heeft met de zorgverleners van jouw keuze.

3. Beoordeel of je een aanvullende verzekering nodig hebt
De vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn voor iedereen gelijk, ongeacht de verzekeraar. Er zijn echter veel zorgkosten die de basisverzekering niet vergoedt. Daarvoor bieden maatschappijen aanvullende verzekeringen aan. Deze aanvullende verzekeringen verschillen per maatschappij. Denk hierbij aan de hoogte van de vergoeding voor tandzorg, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of orthodontie. Als je hier hoge kosten voor verwacht, kan een aanvullende verzekering verstandig zijn. Reken wel uit of de zorgkosten opwegen tegen de extra premie. Houd er daarnaast ook rekening mee dat ook de aanvullende verzekering meestal niet alle kosten vergoedt.

4. Zeg je aanvullende polis niet op voordat je een nieuwe verzekering hebt
Zorgverzekeraars mogen je weigeren voor een aanvullende verzekering. Dit kan gebeuren op basis van de medische informatie die ze vooraf bij je mogen opvragen. Zeg je aanvullende verzekering daarom nooit op, voordat je zeker weet dat je nieuwe zorgverzekeraar je heeft geaccepteerd.

5. Wees bewust van de zorgkosten en vergelijk zorgverzekeraars
Heb je geen idee wat een bepaalde behandeling of een bepaald medicijn kost? Neem dan contact op met de zorgaanbieder. Het is normaal om te vragen hoeveel een behandeling, ingreep of medicijn je gaat kosten. Ook in de zorg. Wanneer je weet welke kosten je kunt verwachten, kun je een vergelijking maken (of laten maken) van zorgaanbieders. Op deze manier kun je kiezen voor de aanbieder die voor jou de beste vergoedingsregelingen kent.

6. Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur
Zorgverzekeringen zijn vaak moeilijk te doorgronden. Ben je niet zeker van je zaak? Schakel dan een onafhankelijk adviseur in die je hierbij kan helpen. Tijdens onze jaarlijkse open dagen merken wij dat een goede uitleg en vergelijking een verschil kan maken. Mensen kiezen met een beter gevoel voor de zorgverzekering die het beste past bij hun situatie.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen