13-03-2013

Spaargeld telt vanaf 2013 voor de eigen bijdrage aan zorg (deel 2)

In de afgelopen weken is er veel onrust ontstaan, als gevolg van een nieuwe berekening wijze voor de eigen bijdrage voor zorg. Aangezien wij bemerken dat hierover veel onduidelijkheid bestaat nemen wij in onze rubriek de feiten met u door. In onze vorige kwestie behandelden wij de eigen bijdrage voor zorg buiten de eigen woonomgeving. Ik deze kwestie staan we stil bij de eigen bijdragen voor Zorg  zonder Verblijf, waaronder zorg thuis, zoals: verpleging of begeleiding.  

AWBZ en Wmo
Alvorens in te gaan op regelingen voor eigen bijdragen is het goed stil te staan bij twee belangrijke wetten op het gebied van gezondheidszorg: de AWBZ en de WMO

AWBZ: de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten
Uit de AWBZ worden de kosten voor langdurige zorg betaald. Hierbij kunt u
denken aan gehandicaptenzorg, verblijf in een verpleeghuis of langdurige geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg wordt niet vergoed door de basisverzekering of aanvullende zorgverzekeringen. Iedereen die in Nederland woont of werkt is automatisch verzekerd
voor AWBZ-zorg. Zorg zonder Verblijf valt onder de AWBZ.

Wmo: De Wet maatschappelijke ondersteuning
De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld
door hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en woonvoorzieningen. Uw gemeente is verantwoordelijk voor alles wat in deze wet is geregeld. Wilt u meer weten over de regeling van uw gemeente? Neem dan contact op met uw gemeente.

Zorg zonder Verblijf of Wmo
De regelgeving over zorg vanuit ontstane beperkingen is zeer ingewikkeld. We staan daarom eerst even stil bij een belangrijkste scheiding: Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding, dan heet dit Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel, zoals een scootmobiel, dan valt dit onder de Wmo.  Voor zowel Zorg zonder Verblijf en de Wmo moet u een eigen bijdrage betalen aan het CAK . Het Centraal Administratie Kantoor, nu CAK geheten,  berekent en int ondermeer de eigen bijdrage voor Zorg met verblijf en Zorg zonder Verblijf en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wanneer moet ik een eigen bijdrage betalen aan het CAK?
Ontvangt u Zorg zonder Verblijf (AWBZ) en/of ondersteuning vanuit de Wmo en bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Met de eigen bijdrage betaalt u zelf een deel van de kosten voor de zorg. De werkelijke kosten hiervan kunnen hoger zijn dan uw eigen bijdrage. De zorgaanbieder of uw gemeente geeft de zorggegevens aan het CAK door. Zij gebruikt  deze gegevens om een eigen bijdrage te berekenen.

Bijdrage voor WMO kan anders zijn dan voor Zorg Zonder Verblijf
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt de berekening van de maximale periodebijdrage voor Zorg zonder Verblijf vast. Uw gemeente mag hier voor de Wmo van afwijken.
De maximale periodebijdrage voor de Wmo kan nooit hoger zijn dan de maximale periodebijdrage voor Zorg zonder Verblijf.

Hoeveel moet ik betalen?
Het CAK berekent een maximale periodebijdrage. Een CAK periode omvat 4 weken en niet een volledige maand. In heel jaar bestaat dus uit 13 CAK perioden. U krijgt een brief (beschikking) waarin de hoogte van uw maximale periodebijdrage wordt bevestigd. Dit is afhankelijk van :
1. Uw inkomen en uw vermogen
3. De samenstelling van uw huishouden
4. Uw leeftijd
5. De gemeente waar u woont (alleen bij Wmo).

Om uw eigen bijdrage te berekenen wordt een uurtarief vermenigvuldigd met het aantal uren zorg dat u in een periode heeft ontvangen.

Financiële gegevens 2011 bepalend voor bijdrage in 2013
Het CAK gebruikt het inkomen en vermogen over 2011 om uw maximale periodebijdrage voor 2013 te berekenen. Een belangrijke wijziging sinds 1 januari 2013 is dat een extra deel van uw vermogen kan meetellen voor de berekening van uw maximale periodebijdrage.

In onze vorige kwestie vindt u een nader toelichting over de berekening van de eigen bijdrage. U kunt deze terug lezen op onze site www.nemassdeboer.nl. Heeft u geen internet, bel ons dan even. Wij sturen u de kwestie dan graag toe. Via de site van het CAK kan ook een proefberekening worden gemaakt, zodat grote verrassingen kunnen worden voorkomen. 

Financiële planning geeft inzicht, rust en besparingen
Door de nieuwe regels zullen veel mensen een veel hogere eigen bijdrage moeten betalen, wanneer ze in de toekomst zorg nodig hebben. Het is goed hier bij de planning van uw financiële toekomst bij stil te staan. Wanneer hier tijdig op wordt ingespeeld, via een goed opgesteld financieel plan, kan een hoop zorgen en wellicht ook een hoop geld worden bespaard.

In de laatste kwestie over eigen bijdragen in de zorg gaan we dieper in op de eigen bijdragen voor hulpmiddelen of voorzieningen. Tevens staan we dan stil bij tips en adviezen om de eigen bijdrage voor toekomstige zorg te beperken

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen