15-07-2008

Tips en luchtige uitspraken over geld

Wij willen u in deze laatste kwestie voor het vakantieverlof niet belasten met al te ingewikkelde financiële zaken. Daarom volstaan wij met enkele tips en adviezen die de afgelopen weken door verschillende instanties zijn gepubliceerd en waar u na uw vakantie wellicht wat mee kan doen. Wij besluiten deze kwestie met een paar luchtige uitspraken.

Tips van het KIFID
Naar aanleiding van veel gestelde vragen heeft de Ombudsman Financiële Dienstverlening van het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (KIFID) 10 tips ten behoeve van consumenten opgesteld. Veel van de tips zijn door ons in al in onze kwesties van geld besproken. Toch is het altijd goed ze eens bij elkaar te zetten:

1. Koop alleen een verzekering die je echt nodig hebt en duidelijke voorwaarden noemt;

2. Laat uw keuze voor een financieel product niet bepalen door optimistische prognoses of reclame;

3. Kies niet voor een beleggingsproduct voordat je de kostenstructuur exact kent en begrijpt en bewust wil kiezen voor het beleggingsrisico;

4. Pas op bij aanbiedingen met de laagste rente of premie. Die gelden vaak tijdelijk of er komen kosten bij;

5. Let goed op in geval dat de werkgever een pensioen of verzekering heeft geregeld. Vraag ook dan naar de kosten, eventuele opbouw en wat er gebeurt na ontslag, arbeidsongeschiktheid en op pensioendatum;

6. Probeer producten te vermijden die contractueel voorbehoud maken voor éénzijdige wijzigingen of “en-bloc” bepalingen bevatten wanneer opzeggen daarvan financieel nadelig is;

7. Bestudeer nauwkeurig of laat u uitleggen welke schade of risico een verzekering precies dekt en in welke gevallen;

8. Denk eraan dat een financieel adviseur of tussenpersoon doorgaans provisie verdient voor elk nieuw gesloten product.

9. Laat je bijstaan door goede, onafhankelijke financiële dienstverleners en maak heldere afspraken over betaling, dienstverlening en zorgplicht. Bedenk dat iemand die voor een bank of verzekeraar werkt nooit een onafhankelijk advies kan geven.

10. Wees voorzichtig met de pinpas en creditcard. Doorgaans draagt de pashouder zelf het risico voor onbevoegd gebruik.

NIBUD adviseert spaarbedragen
Het onafhankelijke Bureau Voor Budgetvoorlichting, kortweg NIBUD kwam een paar weken geleden met een onderzoek naar buiten, waarin is onderzocht hoeveel geld nodig is om achter de hand te hebben voor het vervangen van inventaris/inboedel en onderhoud van de woning of de auto. In dit onderzoek ‘achter de hand’ komt het NIBUD met richtbedragen voor verschillende huishoudtypes. Zo zou een alleenstaande met een koopwoning en een netto maandinkomen van 1.800 euro een bedrag van 11.000 euro achter de hand moeten hebben. Een echtpaar met een gezamenlijk netto maandinkomen van 2.800 euro heeft ruim 13.000 op zijn spaarrekening nodig. Met de ‘Bufferberekenaar’ kan op de site van het NIBUD (www.nibud.nl) worden berekend hoeveel geld u in uw eigen situatie achter de hand zou moeten hebben.

Samenwoners regelen geldzaken niet goed
Volgens verschillende onderzoeken van de Postbank en van Geld & Relatie in samenwerking met het NIBUD, verzuimen vooral samenwonenden tussen de 18 en 35 jaar stappen te ondernemen om geld te besparen. Zo maakt 58% geen gebruik van het fiscaal partnerschap. Zij lopen daardoor geld mis omdat zij minder kunnen met aftrekposten en vrijstellingen. Ook heeft slechts 21% een samenlevingsovereenkomst. Een dergelijk contract scheelt geld, tijd en ellende bij scheiding van het stel of als een van beide partners komt te overlijden.

Ook de mogelijkheden op langere termijn worden door veel samenwonenden niet benut. Zo heeft slechts 25% van de samenwonenden de partner aangemeld voor het partnerpensioen. Een gezamenlijk testament is slechts door 22% opgemaakt. Van de mensen die gaan samenwonen maakt meer dan de helft geen afspraken over financiën, voordat ze gaan samenwonen en 18% regelt ook na het samenwonen helemaal niets. Eigenlijk zijn dit schokkende getallen. Zeker als je je bedenkt hoe vaak het tegenwoordig fout gaat in een relatie, hoe vaak ook een jong iemand overlijdt en hoe vaak dat tot (financiële) ellende lijdt.

Luchtige uitspraken over geld
Om u aan het einde van deze kwestie toch weer terug te brengen in het vakantiegevoel besluiten wij met een paar luchtige uitspraken en tip.

‘Het is niet economisch vroeg naar bed te gaan om op de kosten van kaarsen te besparen, als het resultaat daarvan een tweeling is’(chinees gezegde);

‘leg elke week wat opzij voor vakantie, dan heb je in april net genoeg om het dak te repareren, als dat gaat lekken…’ (P. Darbo);

‘en als je dan eindelijk dat appeltje hebt, moet je eens opletten wat je kinderen en je familieleden een dorst krijgen..’ (W. Triesthof)

TIP: Wanneer je het principe van Haagsche bakjes koffie en thee ook toepast op de glazen bier of wijn op vakantie, geeft dat twee voordelen; het kost veel minder en u heeft er de volgende dag minder last van.

Ook wij gaan er even tussenuit en komen weer met nieuwe kwesties bij u terug vanaf week 32.

Wij wensen u een prachtige vakantie!

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen