29-03-2017

Vervoerskosten en uw zorgverzekeraar

Stel, je raakt ernstig of chronisch ziek en moet regelmatig naar het ziekenhuis of de specialist. Dit heeft niet alleen effect op je gezondheid en persoonlijke leven, maar heeft ook financiële gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het wettelijke eigen risico dat je moet betalen en een eventuele eigen bijdrage per behandeling. Maar ook de kosten van het vervoer van en naar het ziekenhuis kunnen flink oplopen.

Moet je reiskosten maken door bijvoorbeeld een chronische of ernstige ziekte? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding voor het gebruik van je eigen auto, de kosten van het openbaar vervoer of de taxi naar het ziekenhuis. Hoeveel je vergoed kunt krijgen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per zorgverzekeraar verschillen.
 
Basisverzekering
Vanuit het basispakket is er een vergoeding voor medisch noodzakelijk vervoer. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Afhankelijk van het soort vervoer, moet je soms een eigen bijdrage betalen. En of je zelf de vervoerder mag kiezen is ook afhankelijk van je zorgverzekering. Word je bijvoorbeeld met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, dan geldt er geen eigen bijdrage, maar is wel het eigen risico van toepassing.
 
Vergoeding ziekenvervoer met eigen vervoer of openbaar vervoer
Ziekenvervoer per auto of het openbaar vervoer wordt alleen in de volgende gevallen vergoed door de verzekeraar:

  • nierdialyses in een instelling;
  • oncologische behandelingen met chemotherapie of radiotherapie;
  • ziekenvervoer voor mensen die zich alleen per rolstoel kunt verplaatsen;
voor mensen die slecht kunnen zien en zich alleen met begeleiding kunnen verplaatsen.Zorgverzekeraars kunnen uitzonderingen maken. Behoort jouw situatie niet tot de bovengenoemde categorieën, maar heb je een ziekte of aandoening waardoor je een lange tijd vervoer nodig hebt? Dan beoordeelt dezorgverzekeraar of er op grond van de zogenoemde hardheidsclausule toch aanspraak kan worden gemaakt op de vergoeding van zittend ziekenvervoer. Deze clausule is een speciale uitzonderingsregel voor personen die door een langdurige ziekte regelmatig moeten reizen voor een behandeling. Komen de kosten niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan kan de aanvullende verzekering nog dekking bieden. Ook komt het voor dat enkele aanvullende verzekeringen de wettelijke eigen bijdragen ( € 100,00 in 2017) volledig vergoeden.

Vergoeding vooraf aanvragen
Voor vergoeding van de kosten van zittend ziekenvervoer heb je vooraf toestemming nodig van je zorgverzekeraar. De vergoedingen verschillen per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is de standaard vergoeding beperkt tot een bepaalde afstand. Bijvoorbeeld maximaal 200 kilometer heen en 200 kilometer terug.  Indien er sprake is van meer kilometers, moet er vooraf toestemming worden gegeven. Indien je reist met het openbaar vervoer, worden de kosten voor de laagste klasse vergoed. Ga je liever met je eigen vervoer? Dan krijg je per kilometer € 0,30 vergoed vanuit de basisverzekering.
 
Aanvraag
Door middel van een aanvraagformulier kan  toestemming worden gevraagd. Dit formulier kan worden gedownload van de website van je zorgverzekeraar, maar uiteraard kan jouw adviseur je hier ook bij helpen.

Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan zal er voor een bepaalde periode een machtiging worden afgegeven aan de verzekerde om de gemaakte kosten te registeren. Tevens zal er informatie worden verstrekt over hoe de ritten en kosten gedeclareerd kunnen worden. De ene zorgverzekeraar verzoekt om een uitdraai van het ziekenhuis of afsprakenkaart. Andere zorgverzekeraars stellen de stempel van het ziekenhuis op het declaratieformulier verplicht.  In dat laatste geval worden er zonder stempel dus geen kosten vergoed.  

Om te voorkomen dat je achteraf tegen ongewenste verrassingen aanloopt, adviseren wij je om bij aanvang van periodieke ziekenhuisbezoeken tijdig contact op te nemen met je adviseur of zorgverzekeraar. Vraag na of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de reiskosten en op welke manier je deze moet declareren. Hiermee kun je voorkomen dat je terug moet naar het ziekenhuis om bepaalde stempels op je declaratieformulier te laten zetten.

Een goede adviseur zal zijn klant in een moeilijke tijd zoveel mogelijk ontlasten en voorzien van de juiste informatie en adviezen. Neem daarom altijd contact op met je adviseur als je reiskosten moet maken in verband met bepaalde behandelingen in het ziekenhuis.
 
 
        
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen