30-03-2016

Ik heb ruitschade, wat nu?

Het komt steeds vaker voor; een sterretje of breuk in de autoruit door opspattende steentjes. Doordat er steeds meer autos op de weg rijden, slijt het asfalt sneller. Het gevolg? Meer losse stukjes asfalt die opspatten en ruitschade als gevolg hebben. Is deze schade gedekt op je autoverzekering? En zo ja, waar mag de ruitschade worden gerepareerd? In deze kwestie van geld gaan wij hier verder op in.

Veel misverstanden over ruitschade Wij krijgen regelmatig te maken met misverstanden over de vergoeding van de kosten van ruitschade. Of de kosten hiervan worden vergoed, hangt af van het soort autoverzekering
en waar de schade wordt gerepareerd. Heb je gekozen voor een WA-dekking? Dan is er alleen dekking voor schade aan derden. Er is hierbij dus geen dekking voor (ruit)schade aan het eigen voertuig. Heb je gekozen voor een WA/Casco (allrisk) of WA/Beperkt Casco-dekking? Dan valt ruitschade wél onder de dekking van je verzekering.  Maar, let op:  ook de voorwaarden die op jouw persoonlijke verzekering van toepassing zijn, zijn van belang.
  Een sterretje laten repareren is voor u gratis! Dit is een veel gehoorde slogan waarmee de reparateurs je proberen over te halen om je schade te laten repareren. Regelmatig kom je ze tegen op parkeerterreinen nabij winkelcentra: tenten voor een snel herstel van ruitschades. De reclameborden met een tekst over gratis reparaties ‘schreeuwen’ je dan toe. Helaas is dit vaak niet helemaal waar. Steeds meer verzekeraars hebben in hun voorwaarden namelijk opgenomen dat het repareren van een sterretje alleen volledig wordt vergoed, als dit wordt gedaan door een geselecteerde reparateur.
 
Kies je voor een niet-geselecteerde reparateur? Dan zijn daar mogelijk consequenties aan verbonden. Hierbij moet worden gedacht aan een eigen risico, waardoor de reparatiekosten alsnog voor je rekening komen of het bevriezen van de schadevrije jaren en bonuskorting bij het volgende verzekeringsjaar. Het lijkt dan alsof de reparatie jou niets kost, maar je loopt wel een korting op je premie mis. Uiteindelijk betaal je de herstelkosten daardoor alsnog zelf, of zelfs nog meer omdat de bonuskorting meerdere jaren kan doortellen.
  Ruitvervanging Naast het repareren van een ruit kan het ook voorkomen dat de ruit niet meer te repareren is. Is de ster te groot? Of zit er een scheur in de ruit? Dan zal de ruit moeten worden vervangen. Ook in dit geval is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met je tussenpersoon of verzekeraar. Hij kan je vertellen bij welke reparateur je de ruit het best kunt laten vervangen. De meeste verzekeraars geven namelijk korting op het eigen risico, wanneer de ruit wordt vervangen bij een geselecteerde reparateur. Laat je de ruit vervangen door een niet-geselecteerde reparateur? Dan kan je verzekeraar het eigen risico zelfs verhogen!
                                           
Het is dus in de meeste gevallen verstandiger om je schade te laten repareren bij een geselecteerde reparateur. Maar waarom maakt de verzekeraar eigenlijk een onderscheid tussen geselecteerde en niet-geselecteerde reparateurs? Het laten repareren of vervangen bij geselecteerde bedrijven geeft de verzekeraar de kans om kwaliteits- en prijsafspraken te maken. Voor jou als consument geeft het de zekerheid dat er wordt voldaan aan diverse kwaliteitseisen en de mogelijkheid van directe betaling door de verzekeraar aan de reparateur.
  Schade? Neem altijd contact op met je verzekeringsadviseur! Het is dus raadzaam om voordat je tot schadeherstel aan je autoruit overgaat, eerst bij je tussenpersoon of verzekeraar na te vragen bij welke reparateur dit het beste gedaan kan worden. Op die manier kunnen vervelende discussies over niet uitgekeerde bedragen voorkomen worden.
 
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen