09-11-2016

Schade door Hoverboard, Oxboard, Hovertrax is niet verzekerd!

Hoverboards, Oxboard, Hovertrax etc. worden tegenwoordig massaal aangeboden bij diverse speelgoedwinkels en andere aanbieders. Ook voor de feestdagen is dit een veel gevraagd cadeau door kinderen. Zelfs op een aantal campings en bungalowparken worden deze te huur aangeboden. Veel kinderen en ook volwassenen hebben veel plezier aan het gebruik van deze moderne attributen. Aan het gebruik van deze moderne vervangers van de step kleven echter ook nadelen, die niet altijd bekend worden gemaakt. In deze kwestie gaan we in op de mogelijke schade die hierdoor kan ontstaan. Op welke verzekering is de schade dan te claimen?

Leuk speelgoed, of een modern vervoermiddel?
Steeds vaker zie je de hoverboard en airwheel in het dagelijks verkeer opduiken, soms zelfs met een snelheid van zo’n 20 kilometer per uur. Vaak wordt er bij de verkoop niet bij verteld dat deze apparaten niet gebruikt mogen worden op de openbare weg en dus ook niet op de camping /het bungalowpark. In een situatie waarbij schade wordt veroorzaakt kan dit vervelende gevolgen hebben.
 
Hoverboards, Oxboard, Hovertrax etc. zijn niet goedgekeurd als motorrijtuig.
Deze apparaten zijn, in tegenstelling tot de Segway (die de status van bijzondere bromfiets heeft gekregen), door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vooralsnog niet goedgekeurd als motorrijtuig en vallen daardoor niet onder de W.A.M. (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen). Hierdoor is er dus ook geen aparte W.A.M.-verzekering voor af te sluiten, zoals je dat wel kan bij een auto of scooter.
 
Welke schade is er eigenlijk te verwachten bij gebruik van Hoverboards, Oxboard, Hovertrax etc?
Het grootste risico is toch wel de (letsel)schade die men met een Hoverboard, Oxboard, Hovertrax etc. kan toebrengen aan een ander. Er wordt immers vaak mee over de stoep gereden in winkelstraten of drukke boulevards. Letselschades kunnen behoorlijk oplopen. Schade-uitkeringen van enkele (honderden) duizenden euro’s zijn niet ongebruikelijk. Maar ook brandschade is een reëel risico. Regelmatig komt in het nieuws dat een dergelijk board spontaan in brand is gevlogen, bijvoorbeeld bij het opladen
 
Is er dekking op de particuliere- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Hoverboards, Oxboard, Hovertrax etc. zijn weliswaar niet toegestaan als motorrijtuig door de RDW, maar omdat er een motor op zit en je je ermee kan voortbewegen, zijn het wel motorrijtuigen volgens de verzekeringsleer.  Hierdoor is schade op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) niet gedekt. Schade veroorzaakt met of door motorrijtuigen wordt op de aansprakelijkheidsverzekering namelijk altijd uitgesloten van dekking.
 
De inboedelverzekering dan, biedt deze misschien uitkomst?
Helaas, een motorrijtuig wordt niet tot inboedel gerekend. Dus schade veroorzaakt met dergelijke apparaten is ook niet gedekt onder de inboedelverzekering.
 
En nu?
Zolang de RDW motorrijtuigen als Hoverboards, Oxboard, Hovertrax etc. niet heeft goedgekeurd als motorrijtuig, mag men er niet mee op de openbare weg rijden. Gebeurt dat toch? Dan mag de politie deze apparaten in beslag nemen en een bekeuring uitschrijven.
 
Hoverboards, Oxboard, Hovertrax etc., zijn momenteel dus niet te verzekeren en wettelijk gezien mag er niet worden gereden op de openbare weg (en dus ook niet op de stoep).  Door een dergelijk apparaat niet te (laten) gebruiken op de openbare weg voorkom je dat je te maken kan krijgen met een vervelend financieel nadeel, omdat een schade uit eigen zak betaald moet worden.
 
Let op! De bestuurder (en ouders van kinderen tot 16 jaar) van dit apparaat is aansprakelijk voor de schade. Ook als het apparaat geleend is van iemand anders.
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen